Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii
Ilość: 4 porcje

Ziemniaki jak z ogniska, powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona jak idealnie odtworzony smak ziemniaków z ogniska udało mi się osiągnąć nie wzniecając ognia. Miały być grillowane, wyszły dymne, nieco wędzone, z odrobiną palonego masła. Doskonałe do gziku, grillowanych mięs lub po prostu do ręki posypane odrobiną soli, muśnięte masłem.                                                               

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelni -  składniki

potrzebne będą

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól

sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy z piasku. Wkładamy do wody, solimy obficie i gotujemy aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie, nie mogą się jednak rozpadać.

Rozgrzewamy patelnię grillową (ostatecznie może być też zwykła), wrzucamy na nią ziemniaki. Na dużym płomieniu rumienimy je na ciemny brąz, obracamy. Teraz dodajemy masło, paprykę wędzoną, sól, nie skręcamy płomienia palnika! Grillujemy aż do momentu gdy skórka stanie się nieco przypalona, cały czas delikatnie potrząsając patelnią. W ten sposób pozwalamy by cały ziemniak obtoczył się w przyprawach. Gotowe!

Nie zrażajcie się chwilowym dymem unoszącym się w Waszym domu. Odpalcie nawiewy, okapy, otwórzcie okna i działajcie. Efekt jest tego warty!

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii
Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .