Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach
Ilość: 2 porcje

Soczysta i dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa, wbrew pozorom nie jest wcale taka łatwa do osiągnięcia. Odpowiedni czas smażenia, dłuższa chwila relaksu dla naszego mięska by odpoczęło i nie utraciło swoich soków podczas krojenia i odrobina naszego serca. Maślane pory to również jeden z moich ulubionych dodatków, wyraźny w smaku por zostaje utemperowany przez delikatne masło i odrobinę cukru. Musicie tego spróbować.                                           

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach
Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach

potrzebne będą

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa im grubsza tym lepsza
  • pęczek kopru
  • pęczek pietruszki
  • 3/4 kostki dobrego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 niewielkie pory lub 1 duży, polecam jednak użyć tych mniejszych i cieńszych
  • spora szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Przy pomocy trybownika pozbywamy się błon z polędwiczki, dokładnie ją myjemy i osuszamy.

Drobno siekamy koper i pietruszkę, mieszamy razem z szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Polędwiczkę polewamy łyżką oliwy, a następnie dokładnie obtaczamy w przyprawionych ziołach. Na patelni rozgrzewamy 1/2 kostki masła wraz z pozostałą oliwą. Obsmażamy polędwiczkę z 4 stron na złoto, następnie skręcamy płomień palnika i pod przykryciem smażymy jeszcze przez około 5 minut. Cały proces powinien trwać od 15-20 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyłączamy palnik i pozostawiając mięsko na patelni pozwalamy mu odpocząć przez około 5-7  minut. Pozostawione w cieple powoli będzie dochodzić do odpowiedniego stopnia wysmażenia.

Gotową polędwiczkę sprawdzamy przy pomocy palca, jeśli przy nacisku polędwiczka stawia delikatny opór i powraca do swojej pierwotnej postaci to oznacza, że jest idealna. Jeśli jest bardzo miękka to znak, że powinniśmy wrzucić ją na chwilkę do rozgrzanego piekarnika, jeśli natomiast jest twarda w dotyku mamy niestety klapę i suche, gumowate mięso.

Pory kroimy w krążki i dokładnie płuczemy. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, wrzucamy pory z odrobiną cukru i soli. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5 minut, dolewając odrobinę wody. Dzięki temu nasze pory będą obtoczone delikatnym sosikiem.

Polędwiczkę wieprzową kroimy na kawałki, oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Podajemy na maślanych porach same, z dobrym chlebem, ryżem lub po prostu lekką sałatką.

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach
Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , , .