Ziołowe udka z grilla

Ziołowe udka z grilla
Ilość: 3 porcje

Do wczorajszej salsy doskonale pasują dzisiejsze, chrupiące, udka z grilla. Na grilla najlepiej sprawdzają sie niewielkie pałeczki, które szybko sie upieką. Trochę ziół, oliwa, 30 minut na ruszcie i mozemy delektować się pysznym obiadem, w wiosennej scenerii.                            

Ziołowe udka z grilla - składniki

potrzebne będą

  • 500 g małych udek z kurczaka
  • 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.

Udka myjemy, pozbywamy się ewentualnych piórek, dokładnie je osuszamy. W każde dokładnie wcieramy marynatę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Spokojnie jak zamarynujecie je dwie godziny przed grillem, będą równie smaczne, ale łagodniejsze w smaku.

Rozgrzewamy grilla, gdy jest już gotowy i gorący, układamy na nim pałeczki. Grillujemy, co jakiś czas obracając przez 30-35 minut.

Jeżeli nie jesteście pewni czy mięsko jest już gotowe, wbijcie w nie widelec. Jeżeli wypłynie przezroczysty sok możecie je śmiało pałaszować, jeśli natomiast wypłynie krew pozostawcie je jeszcze na grillu.

Udka z grilla możemy podać z owocową salsą.

Ziołowe udka z grilla
Ziołowe udka z grilla
Ziołowe udka z grilla z salsą owocową
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , .