Zupa z białych warzyw

Zupa z białych warzyw
Ilość: 4 porcje

Lekka zupa na ciepły, wiosenny dzień. Bogata w wiele wartości odżywczych, przyjemna w smaku, delikatna, świeża. Dominuje tu smak szparag, które są hitem tej pory roku. Koper przełamuje lekką słodycz i gorycz, sprawiając że zupa staje się przyjemniejsza dla podniebienia.

Zupa z białych warzyw - składniki

potrzebne będą

  • 1 pęczek szparag czyli około 10-15 sztuk, w zależności od grubości
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 duże, młode ziemniaki
  • 1 pęczek kopru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki soku z cutryny
  • spora szczypta kardamonu (nie jest konieczny)
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana do podania

sposób przygotowania

Koper drobno siekamy. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w średniej wielkości kostkę, szparagi w 2 centymetrowe kawałki. Główki odkładamy na bok.

W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie 1/2 pomieszanych, wszystkich warzyw wraz z czubatą łyżka kopru. Smażmymy chwilę na rumiano, obficie posypujemy solą, pieprzem i kardamonem, a nastepnie zalewamy 2 l wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.

Zupę dokładnie blendujemy i z powrotem stawiamy na palnik. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, wraz z główkami szparagów, sokiem z cytryny i pozostałym koprem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.

Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobina cytryny.

Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i sporą ilością świeżego kopru.

Zupa z białych warzyw
Zupa z białych warzyw
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .