Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej

Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
Ilość: 7 porcji

Zwykle jada się zupę cebulową na sposób francuski, czyli gotowaną z dodatkiem białego wina czy też koniaku z parmezanową grzanką. Dziś mam dla Was alternatywną opcję tej zupy, gotowaną przy użyciu kilku rodzai cebul i bez użycia alkoholu. Jest równie smaczna jak jej francuska kuzynka, jednak nieco od niej inna. Podaje ją z chipsami z szynki długodojrzewającej, które dodają jej słoności i przyjemnego momentu chrupnięcia.

Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej

potrzebne będą

  • 4 duże cebule zwykłe
  • 4 duże cebule czerwone
  • 6 dużych szalotek
  • 1 niewielki por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • sól
  • cytryna
  • cukier
  • 8-10 plasterków szynki długodojrzewającej
  • *4 kromki białego pieczywa

sposób przygotowania

Wszystkie cebule obieramy i siekamy w cienkie piórka. Por przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy i również kroimy w cienkie pół talarki. Czosnek siekamy.

W garnku rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy na nie cebulę i smażymy przez 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie skręcamy płomień palnika, dodajemy czosnek, oregano, biały pieprz, sporą szczyptę soli oraz cukru. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez 8 minut, co jakiś czas mieszając.

Teraz dolewamy 1,7 l wody i gotujemy przez 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szynkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli mamy ochotę na grzanki, chleb kroimy w niewielką kostkę i rozsypujemy również na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wszystko wkładamy do piekarnika na 5-8 minut. Szynka powinna być chrupiąca, grzanki rumiane.

Wracamy do naszej zupy.

Łyżką cedzakowa wykładamy do miseczki 1/4 pływającej w niej cebuli. Zupę z resztą cebuli dokładnie blendujemy, wcześniej dodając serek topiony i sok z 1/2 cytryny. Gdy zupa będzie zblendowana, doprowadzamy ją do wrzenia, a następnie próbujemy. Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy sola, pieprzem i korygujemy smak przy pomocy cytryny i odrobiny cukru. Zupa powinna być lekko kwaskowa. Można też zakwasić ją przy pomocy jasnego octu winnego.

Zupę cebulową podajemy z wyłowioną wcześniej cebulą, chipsem z szynki i grzankami.

Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej
rosiolove
Opublikowane w Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .