Zupa “chińska” z grzybami mun i kurczakiem

Zupa chińska z grzybami mun i kurczakiem
Ilość: 6 porcji

Zainspirowana mieszanką chińską Hortex postanowiłam zrobić dziś lekką, pikantną zupę chińską z kurczakiem. Jako, że bardzo lubię grzyby  mun dodałam ich nieco więcej, niż znajduje się w mieszance nie jest to jednak konieczne. Zupa ta jest doskonała dla ludzi będących cały czas w biegu, ponieważ przygotowanie jej zajmie Wam 20 minut. Polecam!                             

potrzebne będą

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka suszonych grzybów mun
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej HORTEX
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • olej

sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Wszystko razem mieszamy dodając olej sezamowy, szczyptę soli, ocet i siekaną natkę pietruszki. Odstawiamy  na godzinę.

Grzyby mun wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia, następnie kroimy je w cienkie paseczki.

W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, zdejmując jej nadmiar przy pomocy dłoni. Podsmażamy na złoto, a następnie dorzucamy marynatę i razem chwilę smażymy. Dodajemy paprykę, chilli i kurkumę. Dolewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia.

Do wywaru dorzucamy mieszankę chińską HORTEX oraz grzyby mun. Zupę zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 8 -10 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i ewentualnie odrobiną octu.

Do zupy chińskiej doskonale pasuje makaron ryżowy, ja podaje ją z ryżem lub samą.

Zupa chińska z grzybami mun i kurczakiem
Zupa chińska z grzybami mun i kurczakiem
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , .