Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche
Ilość: 6 porcji

Zupa chrzanowa to wielkanocna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, wzbogacona o mięciutką wołowinę, szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.                                                      

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche - składniki

potrzebne będą

  • 500 g wołowiny z łopatki lub wołowego mięsa na gulasz
  • 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka, jeśli używacie świeży dajcie go o 1 łyżkę mniej
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 6 jaj
  • 1 łyżka octu

sposób przygotowania

Zupa chrzanowa

Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobina oleju  i smażymy wołowinę na lekko brązowy kolor z każdej strony. Uważajcie by nie przypalić masła! Zalewamy dwoma litrami wody, wrzucamy ziele i liść laurowy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan oraz śmietanę i gotujemy tak długo, aż mięso będzie mięciutkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz jeśli macie taka potrzebę blendujemy.

Jeżeli używacie świeżego chrzanu blendowanie jest niezbędne, dodajcie też o 1/2 szklanki więcej śmietanki kremówki. Sprawi to, że zupa będzie bardziej kremowa.

Jajo poche 

Do garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości, dodajemy ocet i odrobinę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, skręcamy płomień palnika i przy pomocy łyżki robimy wir (energicznie mieszamy). Jajo wbijamy do miseczki, uważając by nie uszkodzić żółtka. Przelewamy je z miseczki w sam środek wiru. W ten sposób w okół żółtka powinna się utworzyć koszulka z białka, jeśli nie delikatnie zagarniamy białko do środka i sami nadajemy kształt jajku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-2,5  minuty. Żółtko powinno być płynne, białko natomiast całkowicie ścięte. Gotowe jajka wyjmujemy łyżką cedzakowa do zimnej wody, by przerwać proces gotowania.

Zupę chrzanową podajemy wraz z jajem poche.

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche
Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche
Rosiołowa
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wołowina, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , .