Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Ilość: 5 porcji

Zupa grzybowa, i to ta wigilijna z grzybów suszonych i ta leśna z ziemniakiem (tak na marginesie moja specjalność w restauracji, nie mogę jednak zdradzić przepisu ech... co zrobić, musicie wpaść spróbować), kurkowa, borowikowa, maślakowa ... każda jest moją ulubioną! Dzisiejsza propozycja zawiera suszony lubczyk, który fantastycznie podkreśla i wydobywa grzybowy smak grzyba. Do dzieła Kochani!                         

Zupa grzybowa - składniki

Potrzebne będą

  • 1 kg podgrzybków
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 plastry masła
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 100 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy boczek, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez 1 godzinę.

Podgrzybki i kurki oczyszczamy, delikatnie płuczemy. Podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, pozwalamy im się zagotować po czym odcedzamy na sitku. Czynność powtarzamy z kurkami. Ważne jest to byście nie gotowali grzybów razem, ponieważ kurki będą nam potrzebne dopiero później.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę a następnie dodajemy podgrzybki, mieszając smażymy. Po chwili dodajemy lubczyk, dusimy na niewielki ogniu 2 minuty.

Wywar mięsny przelewamy przez sitko do garnka z grzybami, dodajemy również śmietankę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut, co jakiś czas dolewając odrobinę wody. Po tym czasie blendujemy zupę by stała się jednolita i kremowa.

Kurki delikatnie podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy przez chwilę. Próbujemy i doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Możecie też wcisnąć odrobinę soku z cytryny, podkręci delikatnie smak. Nie szarżujcie jednak by zupa nie była kwaśna.

Boczek kroimy w paski, podajemy go razem z nasza grzybowo-grzybową zupą.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , .