Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)
ilość porcji

Zainspirowana wietnamską zupą phở gà, postanowiłam zrobić coś na jej wzór. Tradycyjna pho zawiera składniki, które nie są gotowane, a jedynie parzone w gorącym wywarze. U mnie kurczak został ugotowany, kaczka podsmażona, ale efekt myślę, że jest równie dobry. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.                                                              

Wietnamska zupa PHO - składniki

potrzebne będą

  • 1 filet kaczy
  • 1 filet z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wywaru wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki seler
  • 3 -4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki pasty z kolendry
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki anyżu
  • 1 limonka
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 
  • sól

Do podania:

  • kiełki fasoli
  • świeże chilli
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • sezam

sposób przygotowania

Filety dokładnie myjemy i osuszamy, w przypadku kaczki pozbywamy się ewentualnego opierzenia.

Marchew i seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w 1 łyżce sosu rybnego, przeciśniętym przez praskę ząbku czosnku i szczypcie cynamonu.

Kaczkę nacinamy na skórze, dość mocno jednak nie tak głęboko by nacięcie uszkodziło filet. Rozgrzewamy garnek i kładziemy na jego dno filet kaczy skórą do doły, smażymy na złoto przez 2-3 minuty, następnie odwracamy go na drugą stronę na 2 minuty. Kaczkę wyjmujemy z garnka, zawijamy w folię aluminiową, przykrywamy miską i odstawiamy na bok.

Do garnka dorzucamy marchew i seler, chwilę smażymy po czym dodajemy trawę cytrynową, bazylię, kolendrę, pastę z kolendry. Mieszamy po czym dolewamy bulion i 1,5 litra wody i zagotowujemy. Dodajemy anyż, sos rybny i olej sezamowy oraz szczyptę soli.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.

Z zupy wyjmujemy warzywa i po raz kolejny doprowadzamy ją do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzucamy kurczaka, delikatnie mieszamy i gotujemy 6-7 minut. Próbujemy zupę, dodajemy kilka kropel soku z limonki, szczyptę soli i ewentualnie korygujemy smak przy pomocy kolendry lub sosu rybnego.

Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Filet kaczy odwijamy z folii i kroimy w cieniutkie plasterki.

Zupę pho podajemy z makaronem ryżowym, kurczakiem, kaczką i dodatkami na jakie macie ochotę (u mnie jest to chilli, natka pietruszki i kiełki fasoli).

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

przydatne

Jeśli filet kaczy jest dla Was zbyt różowy w środku, połóżcie plasterki na dno miski i zalejcie je gorącą zupą. Filet się zaparzy i Wasz problem rozwiązany. Osobiście polecam jednak nie bać się różu. 

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)
Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)
rosiolove
Opublikowane w Drób, Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , .