Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami
Ilość: 3 porcje

Po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie przyszedł czas na coś lżejszego, czyli zupkę. Tradycyjna zupa pomidorowa jednak ryż czy makaron zastąpiłam kluseczkami półfrancuskimi inaczej lanymi wzbogaconymi o siekaną natkę pietruszki. Odrobina rosołu, pomidory, mąka, jajo, 30 minut i obiad gotowy.
                                 

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami - składniki

potrzebne będą

  • 1l dobrego rosołu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów niekrojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • kluseczki:
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 jaja
    • 5 łyżek mąki
    • odrobina wody
    • szczypta soli

sposób przygotowania

Rosół wlewamy do garnka, dodajemy do niego pomidory i przecier. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 minut.

Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i wrzucamy do miski razem z mąką, jajkami, szczyptą soli. Mieszamy łyżką, delikatnie podbijając ciasto ku górze (napowietrzamy je w ten sposób), jeśli masa jest zbyt gęsta dolewajcie stopniowo wodę. Gotowe ciasto nie powinno mieć grudek, a jego konsystencja przypomina gęstą śmietanę.

Ciasto przelewamy do woreczka foliowego, ściągamy całe do jednego rogu tworząc "trójkąt". Nożyczkami odcinamy róg i wyciskamy ciasto jedną ręką do wrzącej, osolonej wody, drugą delikatnie mieszamy. Kluseczki zagotowujemy, skręcamy palnik na minutę a następnie odcedzamy je do wody z lodem, by się zahartowały, a proces gotowania się zakończył.

Zupę blendujemy, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Zupę pomidorową podajemy z kluseczkami, makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , .