Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kukurydzą

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Ilość: 4 porcje

Dziś tak mnie jakoś naszło na nieco tajską zupę, wzbogaconą o słodką kukurydzę. Zupa ta doskonale rozgrzewa i pozostawia w ustach fajny smaczek. Podam ją samą, tylko z kurczakiem, ale z powodzeniem możecie wrzucić do niej krewetki, ryż lub makaron ryżowy.                                     

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kukurydzą - składniki

potrzebne będą

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 kłącze trawy cytrynowej
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 limonka
  • 2 kolby ugotowanej kukurydzy
  • doniczka kolendry
  • sól

sposób przygotowania

Do garnka nalewamy wodę i wkładamy do niej umyte udko z kurczaka. Gotujemy wraz z trawa cytrynową na małym ogniu przez 35 minut.

Szalotkę obieramy i siekamy. Umieszczamy w misie moździerza razem z czosnkiem, imbirem, chilli, kurkumą i garstką liści kolendry, tłuczemy by smaki się połączyły i powstało coś w rodzaju papki.

Papkę dodajemy do garnka z kurczakiem, dolewamy również mleczko kokosowe oraz wsypujemy sporą szczyptę soli i kukurydzę skrojoną z jednej kolby. Zagotowujemy. Dodajemy sok z jednej limonki, a następnie wyjmujemy kurczaka i dokładnie blendujemy zupę. Możecie też po zblendowaniu przelać ją przez sitko, będzie bardziej aksamitna. Teraz próbujemy naszą zupę i korygujemy smak solą, limonką lub ewentualnie chilli. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości.

Zupę tajską podajemy z mięsem, spora ilością świeżej kolendry i kukurydzą z drugiej kolby. Pod koniec gotowania można też wrzucić do zupy krewetki.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kukurydzą
rosiolove
Opublikowane w Drób, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , .