Zupełnie zwyczajna zupa ogórkowa

Zupełnie zwyczajna zupa ogórkowa
ilość porcji

W lodówce zostało mi trochę rosołu i otwarty słoik ogórków kiszonych, kapka śmietany też się znalazła, do tego kilka warzywek i obiad praktycznie gotowy. Całkowicie zwyczajny przepis, bez udziwnień i innowacji, po prostu swojska, domowa zupa ogórkowa.                                                           

Zupa ogórkowa składniki

potrzebne będą

  • 1 litr rosołu (oczywiście doskonale sprawdzi się wywar na żeberkach wieprzowych, które później można łowić z zupy i pałaszować z wielką rozkoszą)
  • 8-10 ogórków kiszonych (woda po nich też się przyda)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1/2 średniego selera
  • 2 łyżki koperku
  • 1 plasterek masła
  • 5 łyżek śmietanki kremówki (nada słodszy smak)
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

sposób przygotowania

Ziemniaki, marchew i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (rozmiar kawałków zależy od Waszych upodobań). Do gotującego się rosołu wrzucamy ziele, liść laurowy oraz warzywa pokrojone w kostkę. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 8-10 minut (warzywa muszą zmięknąć).

Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie podsmażamy potarte ogórki.

Ogórki dorzucamy do zupy razem z koperkiem. Gotujemy 10 minut. Dodajemy śmietankę, mieszamy. W tym momencie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem po ogórkach. W zależności od tego jak bardzo kwaśną zupę lubimy tyle wody ogórkowej dodajemy. Teraz doprowadzamy znowu zupę do wrzenia, a następnie odstawiamy. Możemy ją lekko zaciągnąć, ale myślę, że nie jest to konieczne. Zupa ogórkowa jest gotowa w niecałe 30 minut.

Zupełnie zwyczajna zupa ogórkowa
Zupełnie zwyczajna zupa ogórkowa
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .