Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem
Ilość: 4 porcje

Chłodnik owocowy z truskawkami i borówkami to przyjemna i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Doskonale chłodzi w upalne dni. Dzięki dodaniu rabarbaru staje się słodko-kwaśny i zdrowszy.                                                                                           

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem - składniki

potrzebne będą

  • 200 g  borówki amerykańskiej (ja używam jagodę kamczatkę, ale może też być jagoda leśna)
  • 200 g truskawek - bez szypułek
  • 2 łodygi rabarbaru - obrane
  • 6 łyżek cukry
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty

sposób przygotowania

Borówki (150g) zalewamy wodą (dajemy tylko tyle wody by zakryła owoce), dodajemy 2 łyżki cukru. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie chłodzimy.

Do garnka z wywarem borówkowym dodajemy truskawki (150g), pozostałe borówki (50g) oraz jogurt . Blendujemy i próbujemy czy jest dość słodkie, jeśli nie to stopniowo dodajemy cukier. Zupa powinna być słodko-kwaśna. Doprawiając chłodnik pamiętaj, że jest to zupa , której pewnie zjesz miskę lub więcej, czyli nie może być ona ani za słodka ani za kwaśna, ponieważ nie zdołamy zjeść większej ilości. 

Pozostałe truskawki kroimy na cząstki i zasypujemy odrobiną cukru, rabarbar kroimy w talarki i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Truskawki i rabarbar mieszamy razem tworząc salsę.

Doprawiony chłodnik owocowy wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Podajemy z salsą truskawkowo-rabarbarową.

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem
Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .