Czarna czernina po mojemu

czernina
8 porcji

Bleee .... jak można jeść zupę z krwi?! A można! I to ze smakiem. Wciąż nie jesteś przekonany ? Ugotuj i spróbuj ... czasem nie taki diabeł straszny jak go malują 😉                                                                                                               

Czernina

potrzebne będą

  • 1 duży korpus kaczy lub 2-3 małe lub 4-5 skrzydeł kaczych ( ajnie jest też wrzucić do wywaru żołądki lub serduszka z kaczki, jeśli jednak nie udało się Wam tego "upolować" możecie dodać kilka żołądków z kurczaka).
  • 250 ml krwi najlepiej kaczej lub ewentualnie wieprzowej
  • 5 średnich marchewek
  • 1 średni seler
  • 3 małe pietruszki
  • 1 duże jabłko, lekko kwaskowe
  • 100 g moreli suszonych
  • 10 śliwek węgierek
  • 3-5 łyżek powideł  (patrz Swojskie powidła)
  • ocet jabłkowy, mąka, sól, pieprz, cukier, majeranek, imbir mielony, cynamon

sposób przygotowania

Warzywa obieramy, z jabłka wycinamy gniazda nasienne (pozostawiamy ze skórą), ze śliwek wyciągamy pestki. Wszystko dokładnie myjemy i wkładamy do garnka wraz z umytym korpusem kaczym oraz podrobami jeśli ich używamy. Zalewamy 4 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godzin, solimy 3 łyżeczkami soli.

Z korpusu obieramy mięso, ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki, zostawiamy również ugotowaną marchewkę.

Przecedzamy wywar. Z korpusu obieramy mięso, ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki, zostawiamy również ugotowaną marchewkę.

W wysokim pojemniku blendujemy na jednolita zawiesinę krew z 3 czubatymi łyżkami mąki, 3 łyżkami powideł, 3 łyżeczkami majeranku, 1 płaską łyżeczką cynamonu, 1 płaską łyżeczką imbiru, 3 łyżkami octu jabłkowego, 2 płaskimi łyżkami cukru, 1 płaską łyżeczką pieprzu i 2 chochelkami gorącego wywaru. Miksturkę wlewamy do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Teraz próbujemy naszą zupę, pewnie trzeba ją dosolić. Nie robiliśmy tego wcześniej ponieważ nie wiedzieliśmy jak bardzo słona i kwaśna jest nasza krew. Czyli teraz dosalamy i dodajemy więcej octu lub cukru, w zależności od tego czy wolicie bardziej kwaśną czy słodką zupę. Osobiście dodałam też więcej powideł, ale to też zależy od Waszych upodobań. Gdy doprawimy naszą zupkę dodajemy do niej obrane mięso, podroby i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę.

Czarną polewkę podajemy z grubym makaronem, kluskami lanymi lub ziemniakami. Polecam też dodać do niej grillowane jabłka ( jabłka kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową lub zwykłą, lekko posmarowaną olejem, grillujemy z jednej i drugiej strony po 1 minucie, lekko posypujemy cynamonem).

Czernina

przydatne

Czernina najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, wtedy wszystkie przyprawy uwolnią swój aromat. Warto wtedy przed podaniem spróbować ją jeszcze raz, aby ewentualnie lekko skorygować jej smak.

Uważajcie z octem, lepiej dodawać go stopniowo na przemian z cukrem i ciągłym próbowaniem, niż później zasmucić się, że wyszła nam za kwaśna.

Zamiast świeżych owoców możecie użyć suszonych, zupa będzie miała wtedy inny aromat, ale też bardzo fajny.

czernina
hashtag
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , .