Krem ze świeżych pomidorów ze szczyptą kolendry

ilość porcji

Krem ze świeżych pomidorów to nieskomplikowana, zdrowa i aromatyczna zupka, którą polubi praktycznie każdy smakosz pomidorów. Niewiele produktów, które składają się w wiele doznań smakowych. Do dzieła!                                                               

potrzebne będą

  • 1,3 kg pomidorów (najlepiej pomieszanych różnych rodzai)
  • 4 niewielkie cebule
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka kolendry mielonej
  • pieprz młotkowany, oliwa, plaster masła

sposób przygotowania

Pomidory myjemy i wykrawamy z nich gniazda twarde miejsce przy "ogonku". Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy wraz z masłem. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebulkę i czosnek, chwilkę smażymy, następnie dodajemy pomidory wraz z bazylią i cukrem, podsmażamy chwilę. Gdy zaczną puszczać sok, skręcamy ogień i dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy sól, kolendrę i dwie szczypty pieprzu młotkowanego. Blendujemy na jednolitą masę (można przecedzić przez sitko jeśli przeszkadzają Wam lekkie grudki). W tym momencie próbujemy naszą zupę i ewentualnie dodajemy więcej soli lub pieprzu.

Do zupki doskonale pasują grzanki.

Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wrzucamy lekko posmarowany oliwą chleb lub cienko pokrojoną bułkę na około 2 minuty. Chrupiące pieczywo wyciągamy i nacieramy obranym, surowym ząbkiem czosnku i posypujemy lekko solą.

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , .