Zupa cukiniowo-cukiniowa

ilość porcji

Szybka i lekka zupa cukiniowa dla zapracowanych. Dzięki oliwie bazyliowej staje się bardziej aromatyczna. Nie lubisz bazylii? Bez oliwy, też jest pyszna.                                                                              

potrzebne będą

     Zupa cukiniowa

  • 1,5 średniej cukini
  • 2 średnie marchewki
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry rosołu
  • 1/5 kostki masła
  • sól, pieprz

     Oliwa bazyliowa

  • 1 doniczka bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel cytryny

Sposób przygotowania

Zupa cukiniowa

Warzywa myjemy. Czosnek i cebulę siekamy, 1 cukinię kroimy na małe kawałki (wielkość i kształt nie ma znaczenia, ponieważ i tak wszystko razem zblendujemy). W garnku rozgrzewamy masło z odrobiną oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy cukinię i wszystko razem mieszamy. Chwilę smażymy ok.2 min, cały czas mieszamy, a następnie dodajemy rosół. Zupkę gotujemy 20 minut, a następnie blendujemy. Zmiksowaną zupę próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Marchew i pozostałą cukinię kroimy na cieniutkie słupki lub robimy wstążki obieraczka do warzyw. Dodajemy do gorącej zupy i odstawiamy wszystko na 5 minut, warzywa będą ciepłe i chrupiące. Jeśli wolicie miękkie warzywka, zupę zagotowujemy i odstawiamy. Polecam Wam jednak nie gotować, lekko twardawe warzywka dają przyjemne doznania podczas jedzenia.

Oliwa bazyliowa

Z krzaczka odrywamy wszystkie listki bazylii i je myjemy, wrzucamy do pojemnika blendera wraz z oliwą, czosnkiem i solą. Wszystko miksujemy na jednolita masę, dodajemy odrobinę cytryny i próbujemy, oliwa ma być słonawa.

przydatne

Jeśli zdecydujemy się podać zupkę z oliwa, uważamy by nie przesolić zupki. Bazyliowa emulsja doda również, sporo słoności więc warto przed podaniem spróbować małą ilość wraz z oliwą i zdecydować czy ewentualnie doprawić zupę czy nie.

Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , .