Zupa kurkowa

ilość porcji

Uwielbiam kurki w każdej postaci . Kurki doskonałe są zarówno do sosów, grzanek, makaronów, ale i do zup. Dziś dla Was zupa kurkowa czyli szybka zupka, którą spokojnie mogą zjeść nawet Ci, którzy nie jadają mięsa.                                                                      

potrzebne będą

  • 200  g kurek
  • 3  małe cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 3 centymetrowy plaster masła
  • 1,5 płaskiej łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, cytryna

sposób przygotowania

Kurki oczyszczamy z piasku przy pomocy pędzelka, a później szybko i delikatnie płuczemy by grzybki nie pochłonęły zbyt dużo wody. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, obraną marchew w talarki.

W garnku rozgrzewamy plaster masła, wrzucamy do niego cebule i czosnek, mieszając chwile podsmażamy. Następnie dodajemy 150 g kurek i jedną marchewkę, i znowu mieszając chwilę podsmażamy, delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Podsmażoną całość zalewamy 2,5 litrami wody.W tym momencie jeśli chcemy dodajemy śmietanę. Gotujemy 30 minut, na średnim ogniu.

Blendujemy naszą zupę tak by była jednolita. Próbujemy ją i dodajemy sól i pieprz oraz sok z 1/2 cytryny. Ponownie stawiamy zupę na ogień i wrzucamy do niej ziemniaki wraz z marchewką jeśli mają podobną wielkość, jeśli jednak któreś z warzyw ma większe kawałki wrzućcie je pierwsze i po chwili dorzućcie resztę. Gotujemy około 8-10 minut, chcemy aby warzywa i grzybki pozostały al dente. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy obficie posypaną natką pietruszki.

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie, Zupy i otagowane: , , , , , , .