Żurek staropolski

Żurek staropolski
Ilość: 10 porcji

Wielkanoc nie może się odbyć bez dobrego, pełnego aromatu czosnku i majeranku żurku. Ile domów, tyle żurów... z grzybami, ziemniakami, boczkiem, jedne bardziej czosnkowe inne mniej, jedne kwaśne inne nieco mniej, ale jedno bez wątpienia je łączy zawsze kojarzą się z dawną, Polską kuchnią. Swojską, prawdziwą, doskonałą w swej prostocie.                                   

Żurek staropolski - składniki

potrzebne będą

  • 1kg wieprzowych kości wędzonych
  • 1 l zakwasu z mąki żytniej, dobrej jakości
  • 800 g białej kiełbasy
  • 350 g boczku wędzonego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 20 g grzybów suszonych
  • 6-8 średnich ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • 100 ml śmietanki 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

sposób przygotowania

Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak by były przykryte. Dzięki temu napęcznieją i zmiękną.

Kości wędzone myjemy, dodajemy do nich 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, zalewamy 5 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż w garnku pozostaną 4 litry wywaru. Potrwa to około 1,5 godziny. Teraz doprawiamy wywar solą i pieprzem. Przecedzamy go. Mięso oddzielamy od kości.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do niego cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy 1 łyżkę majeranku i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i wrzucamy całość do wywaru, wraz z grzybami i wodą pozostałą po ich moczeniu. Zagotowujemy zupę.

Białą kiełbasę kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy do garnka razem z jeszcze jedną łyżką majeranku i mięsem wędzonym oddzielonym od kości. Doprowadzamy do wrzenia.

Zakwas mieszamy ze śmietanką i 2 chochelkami gorącego wywaru. Wlewamy do garnka, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, w zależności od upodobań czosnkiem lub dokwaszamy sokiem z cytryny. Odstawiamy żur na całą noc by wszystkie smaki połączyły się ze sobą w całość. Następnego dnia ponownie podgrzewamy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gorący żurek można wlać do słoików, mocno zakręcić i cieszyć się nim nawet kilkanaście dni po świętach.

Żurek podajemy z jajem. Doskonale smakuje też z ziemniakami, dzięki nim zupa staje się bardziej syta.

Żurek staropolski
Żurek staropolski
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , .