Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką
Ilość: 35 sztuk

Dziś przygotowałam dla Was świąteczną, ale nie oczywistą propozycję na pierogi. Karmelizowane orzechy dają chrupiącą strukturę, miękkim i rozpływającym się śliwkom i jabłkom. Aromatyczne i pachnące pierogi z korzennym jabłkiem z pewnością zadowolą zwolenników słodkich mącznych uszek.                                                          

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką - składniki

potrzebne będą

  • 3 twarde, kwaskowe jabłka
  • 2 kopiaste łyżki suszonych śliwek (około 8 sztuk)
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany *
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego*
  • szczypta cynamonu *
  • Ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi):
    • 500 g mąki
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżki oleju
Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę.

Na patelni rozpuszczamy miód i wrzucamy na niego orzechy włoskie, lekko podrzucając powodujemy, że orzechy staną się całe oblepione miodem. Trzymamy je chwile na niewielkim ogniu po czym zrzucamy na deskę i siekamy. Jeszcze gorące wrzucamy do miski, dodajemy do nich jabłka, śliwki, przyprawę do piernika, cukier oraz sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy cukrem lub większą ilością przyprawy do piernika.

Przygotowujemy ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi) i odstawiamy je do rozluźnienia, przykryte foliowym woreczkiem na 30-40 minut.

Lepimy pierogi : nakładamy łyżeczkę farszu na wycięte wcześniej kółeczko i zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe brzegi tworząc łódeczkę.

Gotujemy przez 3-5 minut, wrzucając pierogi do wrzącej wody.

Pierogi z jabłkiem korzennym podajemy same, oprószone cynamonem i cukrem lub z aromatyzowaną śmietaną* ( śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem).

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką
Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Uncategorized, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , .