Zupy

Najnowsze przepisy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa, i to ta wigilijna z grzybów suszonych i ta leśna z ziemniakiem (tak na marginesie moja specjalność w restauracji, nie mogę jednak zdradzić przepisu ech… co zrobić, musicie wpaść spróbować), kurkowa, borowikowa, maślakowa … każda jest moją ulubioną! Dzisiejsza propozycja zawiera suszony lubczyk, który fantastycznie podkreśla i wydobywa grzybowy smak grzyba. Do dzieła […]

Krem z pomidorów z wędzoną papryką

Co zrobić gdy ma się mnóstwo świeżych pomidorów, pysznych, działkowych a sosy i przeciery ma się już w słoikach? Oczywiście, że zjeść surowe ale można też zrobić krem z pomidorów. Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo pyszny… zasmakuje każdemu. Prosty i szybki nie musi jednak oznaczać, że nieciekawy i zwykły, wzbogacony o słodka paprykę wędzoną staje […]

Barszcz z botwinki

Ostatni dzwonek na ugotowanie barszczu z botwinki, później oczywiście też możecie ugotować podobną zupę, używając zamiast liści botwiny większą ilość buraczków. Zupa ta jest mega bombą witaminową, a przy tym ma przyjemny lekki posmak wędzonki. Nie czekajcie, gotujcie.                                   […]

Chłodnik z botwinki

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie ma u mnie przepisu na najlepszy chłodnik wiosny, ale spokojnie już to nadrabiam. Pięknie różowy, pełen nowalijek, z dużą ilością kopru, jajkiem… ach! Uwielbiam!!! Kto jeszcze nie zrobił, do dzieła!                               potrzebne będą 2 pęczki […]

Zupa z białych warzyw

Lekka zupa na ciepły, wiosenny dzień. Bogata w wiele wartości odżywczych, przyjemna w smaku, delikatna, świeża. Dominuje tu smak szparag, które są hitem tej pory roku. Koper przełamuje lekką słodycz i gorycz, sprawiając że zupa staje się przyjemniejsza dla podniebienia. potrzebne będą 1 pęczek szparag czyli około 10-15 sztuk, w zależności od grubości 1 korzeń […]

Żurek staropolski

Wielkanoc nie może się odbyć bez dobrego, pełnego aromatu czosnku i majeranku żurku. Ile domów, tyle żurów… z grzybami, ziemniakami, boczkiem, jedne bardziej czosnkowe inne mniej, jedne kwaśne inne nieco mniej, ale jedno bez wątpienia je łączy zawsze kojarzą się z dawną, Polską kuchnią. Swojską, prawdziwą, doskonałą w swej prostocie.           […]

Zupa “chińska” z grzybami mun i kurczakiem

Zainspirowana mieszanką chińską Hortex postanowiłam zrobić dziś lekką, pikantną zupę chińską z kurczakiem. Jako, że bardzo lubię grzyby  mun dodałam ich nieco więcej, niż znajduje się w mieszance nie jest to jednak konieczne. Zupa ta jest doskonała dla ludzi będących cały czas w biegu, ponieważ przygotowanie jej zajmie Wam 20 minut. Polecam!       […]

Rosół z indyka

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                     […]

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami

Po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie przyszedł czas na coś lżejszego, czyli zupkę. Tradycyjna zupa pomidorowa jednak ryż czy makaron zastąpiłam kluseczkami półfrancuskimi inaczej lanymi wzbogaconymi o siekaną natkę pietruszki. Odrobina rosołu, pomidory, mąka, jajo, 30 minut i obiad gotowy.                                   potrzebne będą […]

Tradycyjny barszcz czerwony

W piątkowy dzień przyszedł czas na przygotowanie świątecznego barszczu czerwonego. Buraczki z działkowej piwniczki dostarczone, grzyby zmagazynowane, czosnek zdobyty więc działam. W domu unosi się zapach świąt, barszczyk powoli mruga, a ja uciekamy myć okna, a później relaks. Wesołych Kochani!                               […]

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami

Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla Was krem z buraków, odświętny bo z suszonymi grzybami i śliwkami, będzie stanowił doskonałą alternatywę dla tradycyjnego barszczu.             […]

Szybka zupa warzywna

Zupa warzywna jest jedną z moich ulubionych i jakoś dziś tak mnie naszło by ją ugotować. Rozgrzewająca i sycąca, doskonała na tą porę roku. Dzięki zblendowaniu ziemniaków i pora, zupa staje się gęstsza a tym samym zyskuje więcej aromatu.                                 […]

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce

Naszła mnie dziś ochota na brokuła, ale sam brokuł … nuda. Może zupa? A niech będzie pomyślałam! I tak też zrobiłam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie udziwniła. Patrze ogórki wyglądają ze słoika, jak gdyby same chciały zostać gwiazdami obiadu. Dlaczego miałabym odebrać im tą przyjemność? Wskakujcie powiedziałam. I w ten zaskakujący sposób powstał […]

Flaczki wołowe w aromatycznym rosole

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię podroby, dlatego też nie powinno nikogo zdziwić, że flaki są jedną z moich ulubionych zup. Wieprzowe, wołowe, rosołowe, pomidorowe, winne, ostre, łagodne, z dużą ilością warzyw… uwielbiam! Przy okazji publikowania tego przepisu chętnie dowiem się jaki wy przyrządzacie flaczki wołowe. Podzielicie się ze mną swoimi kulinarnymi tajemnicami?         […]

Krem z dyni z batatami

Jesień za oknem, daje znak, że czas na działkową królową DYNIĘ! Jako pierwszy dyniowy przepis mam dla Was zupę – krem z dyni . Miała być z mleczkiem kokosowym, ale mleczka się zapomniało, więc jest z batatem. Batat to strzał w dziesiątkę, efekt zaskakujący. Przyjemnie słodka, lekko przełamana jabłkiem i uwieńczona chilli idealna zupa na […]

Zupa kurkowa

Uwielbiam kurki w każdej postaci . Kurki doskonałe są zarówno do sosów, grzanek, makaronów, ale i do zup. Dziś dla Was zupa kurkowa czyli szybka zupka, którą spokojnie mogą zjeść nawet Ci, którzy nie jadają mięsa.                                       […]